Soorten RJ45 connectoren: Welke RJ45 connector heb ik nodig?

Soorten RJ45 connectoren: Welke RJ45 connector heb ik nodig?

0 reactie minuten lezen
RJ45 connectoren bestaan in UTP en FTP versie. Er bestaan normale connecteren en connectoren met doorsteemontage. Ontdek hier de verschillen.

RJ45-connectoren gebruikt men om netwerkapparatuur te verbinden. Deze connectoren worden gebruikt in veel verschillende toepassingen, van thuisnetwerken tot grote bedrijfsnetwerken. Er zijn vele soorten RJ45-connectoren beschikbaar, waaronder UTP en FTP. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de algemene verschillen van RJ45 connectoren en de verschillen tussen UTP en FTP.

Algemene verschillen: Waaraan herken je een kwalitatieve RJ45 connector?

  • Categorie (CAT)
  • Vergulde contacten
  • Doorsteekmontage

Categorie

In theorie bestaan er verschillende soorten RJ45 connectoren per categorie (CAT). Bij CAT5E connectoren liggen de draadjes bijvoorbeeld mooi naast elkaar. Bij CAT6 liggen deze "stacked". Stacked zorgt ervoor dat er minder storing kan optreden tussen de draadjes, maar dit is vooral belangrijk bij zakelijke netwerken.

In de praktijk worden deze vaak door mekaar gebruikt. Wanneer de kabel officieel gecertifeerd moet worden, is het wel belangrijk dat het exacte type gebruikt wordt.

Vergulde contacten

De contacten van een RJ45 connector moeten verguld zijn om corrosie (roestvorming) te voorkomen. Volgens de officiële normen moet de "gouddikte" van de vergulde contacten 50µ" zijn. (50 micro inches) De meeste RJ45 connectoren op de markt hebben een "gouddikte" van 30µ". Wanneer RJ45 connectoren opvallend goedkoop zijn, hebben deze meestal slechts vergulde contacten van 6µ", 1µ" of zelfs helemaal geen vergulde contacten.

Doorsteekmontage

Een doorsteekmontage connector is open aan de achterkant, waardoor de draadjes er uitkomen. Dit heeft vele voordelen:

  • De isolatiemantel van de netwerkkabel moet niet op een specifieke lengte gesneden worden. Je steekt de draadjes er simpelweg door en de isolatiemantel zit automatisch op de juiste plek.
  • De individuele draadjes (8 draadjes) zullen steeds diep genoeg in de connector zitten en hebben bijgevolg altijd een goed contact. Bij traditionele connectoren gebeurt het soms dat de draadjes niet diep genoeg zitten waardoor er een slecht contact/storing is.

Voor dit type connector bestaan er speciale krimptangen die krimpen en de draadjes tegelijkertijd afknippen. Je kan echter ook gewoon een normale RJ-45 krimptang gebruiken en de draadjes afknippen met een kniptang.

UTP vs FTP

UTP

Unshielded Twisted Pair-connectoren (UTP) zijn de meest voorkomende soort RJ45-connector. Deze connectoren zijn goedkoop en eenvoudig te gebruiken. Ze gebruiken een enkelvoudig afgeschermde kabel met vier kernen die met elkaar zijn gedraaid. Deze connectoren zijn uitstekend geschikt voor basic lokale netwerken, zoals thuisgebruik en kleine bedrijfsnetwerken.

FTP

Foiled Twisted Pair-connectoren (FTP) zijn een stuk duurder dan UTP-connectoren, maar ze bieden ook betere prestaties. FTP-connectoren gebruiken een dubbel afgeschermde kabel met acht kernen die met elkaar zijn gedraaid. Deze connectoren worden meestal gebruikt in bedrijfsomgevingen met hoge bandbreedte-vereisten, zoals streaming media-applicaties.

Beide soorten RJ45-connectoren kunnen worden gebruikt voor verschillende netwerkapplicaties, maar er zijn verschillen tussen de twee. UTP-connectoren zijn goedkoper en eenvoudiger te gebruiken, maar ze bieden minder prestaties dan FTP-connectoren. FTP-connectoren zijn duurder, maar bieden betere prestaties, waardoor ze ideaal zijn voor zware netwerkapplicaties.

Samenvatting

Doorsteekmontage connectoren zijn gemakkelijker en vermijden problemen.

Koop steeds kwalitatieve 30µ" tot 50µ" vergulde connectoren om roesten van de contactpunten te vermijden.

In het kort zijn er verschillende soorten RJ45-connectoren, waaronder UTP en FTP. UTP-connectoren zijn goedkoper en eenvoudiger te gebruiken, maar bieden minder prestaties dan FTP-connectoren. FTP-connectoren zijn duurder, maar bieden betere prestaties, waardoor ze ideaal zijn voor zware netwerkapplicaties. Ben je een thuisgebruiker? Dan is UTP meestal voldoende.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Ga je akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0