Soorten netwerkkabels: Welke snelheid en isolatie

Soorten netwerkkabels: Welke snelheid en isolatie

0 reactie minuten lezen
Netwerkkabels verschillen in isolatie en snelheid. Lees hier hoe je de kwaliteit van een netwerkkabel kan beoordelen.

Op vlak van isolatie maken we steeds een onderscheid tussen UTP kabels en FTP kabels. Voor thuisgebruik is de UTP kabel de meest gangbare kabel. In enkele gevallen kan een FTP kabel beter geschikt zijn. Binnen deze twee varianten zijn er nog meerdere varianten. Vermits deze voor zeer specifieke situaties zijn, hebben we ervoor gekozen om deze hier niet te bespreken vermits we hier focussen op thuisnetwerken en kleine bedrijfsnetwerken.

Op vlak van snelheid bestaan er meerdere types. De meest gangbare zijn CAT5E en CAT6.

Isolatie

UTP

De UTP (Unshielded Twisted Pair) kabel is een populaire kabel die wordt gebruikt voor het aansluiten van computers, netwerken en andere apparaten. De UTP kabel bestaat uit twee of meer koperen draden die in een gedraaide patroon zijn gewikkeld. Deze gedraaide draden zorgen ervoor dat de kabel beter bestand is tegen elektromagnetische storingen. Ook hebben deze gedraaide draden een lagere weerstand, waardoor ze betere prestaties bieden.

De UTP kabel wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden, waaronder het aansluiten van computers, netwerken, telefonie en andere apparaten. De meest voorkomende UTP-kabel is de CAT5E kabel, die wordt gebruikt voor thuisnetwerken of kleine bedrijfsnetwerken.

De UTP kabel is eenvoudig te installeren en vereist weinig onderhoud. De kabel kan in de meeste gevallen worden aangesloten op een standaard netwerkaansluiting. Als de kabel correct is aangesloten, kan deze eenvoudig worden gebruikt voor het aansluiten van computers, netwerken en andere apparaten.

Hoewel de UTP kabel veel voordelen biedt, heeft het ook enkele nadelen. Deze kabels zijn niet bestand tegen water, wat betekent dat ze niet geschikt zijn voor buiteninstallaties.

FTP

Foiled Twisted Pair (FTP) netwerkkabels zijn een veelgebruikte kabel in netwerken waar een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid vereist is, zoals bij Ethernet-netwerken. FTP-kabels hebben twee of meer geïsoleerde aders die in een bepaalde richting zijn gedraaid om afscherming en afstoting te bieden tegen externe interferentie. Deze kabels zijn afgedekt met een laag aluminiumfolie of gecoat met een laag koper om de externe storingssignalen te blokkeren.

FTP-kabels zijn ontworpen om een hoge betrouwbaarheid te bieden in situaties met veel externe interferentie zoals bij industriële netwerken. Deze kabels hebben een veel betere afscherming dan UTP-kabels, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor storingssignalen. Bovendien kunnen FTP-kabels langere afstanden afleggen zonder dat de prestaties verslechteren.

FTP-kabels hebben een laag impedantieprofiel, wat betekent dat ze geschikt zijn voor hoge snelheden over lange afstanden. Ze kunnen ook worden gebruikt in combinatie met andere kabels om de snelheid te verhogen. FTP-kabels zijn ook zeer flexibel en kunnen worden gebogen en gevouwen zonder dat hun prestaties verslechteren.

Hoewel FTP-kabels in veel opzichten beter zijn dan UTP-kabels, zijn ze ook duurder. FTP-kabels zijn ook groter en zwaarder dan UTP-kabels, waardoor ze lastig te gebruiken kunnen zijn in sommige omgevingen. Daarom worden ze meestal alleen gebruikt in situaties waar betrouwbaarheid en prestaties van het hoogste belang zijn.

Snelheid

CAT5E

CAT5E is een type kabel dat gebruikt wordt voor Ethernet-netwerken. De maximale bandbreedte is 100 MHz met een maximale overdrachtssnelheid van 1 Gbps.

Deze is geschikt voor thuisnetwerken en kleine bedrijfsnetwerken.

Gezien de snelle evolutie van technologie, het feit dat netwerkkabels meestal voor tientallen jaren geïnstalleerd worden, de evolutie van media (4K kwaliteit) en de lage meerprijs van CAT6 raden wij meestal ook voor thuisnetwerken CAT6 aan. Wij willen namelijk een toekomstbestendig advies aanbieden.

CAT6

CAT6 is een meer geavanceerde kabel die wordt gebruikt voor Ethernet-netwerken. Het heeft 4 paren stroomdraden die gebruikt worden om informatie te verzenden en ontvangen. De maximale bandbreedte is 250 MHz met een maximale overdrachtssnelheid van 10 Gbps. Het is ook beter bestand tegen storingen dan CAT5E. De extra bandbreedte en snelheid maakt CAT6 een betere keuze voor netwerken met hogere verkeersvolumes zoals bedrijfsnetwerken met veel gebruikers.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Ga je akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0