Het verschil tussen 125 kHz en 13,56 MHz in RFID-tags en -kaarten

Het verschil tussen 125 kHz en 13,56 MHz in RFID-tags en -kaarten

0 reactie minuten lezen
125kHz en 13,56MHz RFID frequenties hebben beide hun specifieke toepassingen. Een veelgebruikte module voor Arduino en ESP32 is de RC522 module die werkt op 13,56MHz.

RFID (Radio Frequency Identification) is een technologie die het mogelijk maakt om objecten draadloos te identificeren en gegevens uit te wisselen met behulp van radiogolven. RFID-tags en -kaarten worden veel gebruikt in verschillende toepassingen, zoals toegangscontrole, inventarisbeheer en betalingssystemen. In dit artikel zullen we het verschil onderzoeken tussen twee veel voorkomende frequenties in RFID-technologie: 125 kHz en 13,56 MHz.

125 kHz RFID

RFID-tags en -kaarten die werken op een frequentie van 125 kHz worden vaak aangeduid als LF (Low Frequency) RFID-tags. Deze frequentie wordt gekenmerkt door een lage energieoverdracht en kortere leesafstanden in vergelijking met hogere frequenties. Een typische leesafstand voor 125 kHz RFID-tags varieert meestal van enkele centimeters tot enkele meters, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en het vermogen van het leesapparaat.

Deze lage frequentie maakt 125 kHz RFID geschikt voor toepassingen waarbij nabijheid en kortere leesafstanden wenselijk zijn. Het wordt vaak gebruikt voor toegangscontrolesystemen, waarbij de gebruiker een RFID-kaart of -tag in de nabijheid van een lezer moet houden om toegang te krijgen. Een ander voordeel van 125 kHz RFID is dat het beter bestand is tegen interferentie door materialen met een hoog watergehalte, zoals menselijk weefsel, waardoor het geschikt is voor gebruik in dieridentificatie en medische toepassingen.

13,56 MHz RFID

RFID-tags en -kaarten die werken op een frequentie van 13,56 MHz worden meestal aangeduid als HF (High Frequency) RFID-tags. Deze frequentie biedt een hogere energieoverdracht en langere leesafstanden in vergelijking met 125 kHz RFID. Een typische leesafstand voor 13,56 MHz RFID-tags kan variëren van enkele centimeters tot enkele meters, afhankelijk van het vermogen van het leesapparaat en de grootte van de antenne.

13,56 MHz RFID wordt vaak gebruikt in toepassingen waarbij iets grotere leesafstanden gewenst zijn, zoals betalingssystemen met contactloze kaarten, openbaar vervoer-ticketing en logistiek. Deze frequentie biedt ook hogere gegevensoverdrachtssnelheden, waardoor het mogelijk is om meer informatie op te slaan en uit te wisselen tussen de tag en het leesapparaat.

Een veelgebruikte module voor 13,56 MHz RFID is de RC522. Deze module is compact en wordt vaak gebruikt in Arduino-projecten voor RFID-toepassingen. De RC522 module maakt gebruik van een spiraalvormige antenne voor communicatie met 13,56 MHz RFID-tags. Het ondersteunt verschillende soorten 13,56 MHz tags, zoals de MIFARE Classic 1K-tag.

Vergelijking

Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen 125 kHz en 13,56 MHz RFID-tags en -kaarten:

  1. Frequentie: 125 kHz RFID werkt op een lage frequentie, terwijl 13,56 MHz RFID werkt op een hogere frequentie.

  2. Leesafstand: 125 kHz RFID-tags hebben over het algemeen kortere leesafstanden in vergelijking met 13,56 MHz RFID-tags. Dit komt door de verschillen in energieoverdracht en het ontwerp van de antennes.

  3. Toepassingen: 125 kHz RFID wordt vaak gebruikt in toepassingen waarbij nabijheid en kortere leesafstanden wenselijk zijn, terwijl 13,56 MHz RFID wordt gebruikt in toepassingen waarbij grotere leesafstanden en hogere gegevensoverdrachtssnelheden nodig zijn.

  4. Interferentie: 125 kHz RFID is beter bestand tegen interferentie door materialen met een hoog watergehalte, zoals menselijk weefsel, terwijl 13,56 MHz RFID gevoeliger kan zijn voor dergelijke interferentie.

Conclusie

Zowel 125 kHz als 13,56 MHz RFID-tags en -kaarten hebben hun eigen toepassingen en voordelen, afhankelijk van de specifieke vereisten van het systeem. De keuze tussen de frequenties hangt af van factoren zoals leesafstand, gegevensoverdrachtssnelheid en omgevingsomstandigheden. Voor de 13,56 MHz frequentie kan de RC522-module worden gebruikt. Door het begrijpen van het verschil tussen deze frequenties en de bijbehorende modules, kunnen gebruikers de meest geschikte RFID-technologie selecteren voor hun specifieke behoeften.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Ga je akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0